Pécsi Tudományegyetem

Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék

  

Tanszékünkről

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Akár először érkezik, akár sokadszor jár itt, üdvözöljük a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Politikai Tanulmányok Tanszékének honlapján!

 

A tanszék történetét számos fordulat alakította. Ezen események között kiemelkedő az 1997-ben megkapott MAB engedély, amely lehetővé tette az ötévesnappali politológus képzés, majd 2000–2001-es tanévtől a másoddiplomás levelező képzés beindítását. A szak népszerűségét jelezte, hogy sokan választották felsőoktatási tanulmányuk színhelyéül tanszékünket, amit a létszámadatok gyors felfutása is jól mutatatott. A hallgatói érdeklődés növekedéséhez szervesen illeszkedett a 2002-ben beindult Interdiszciplináris Doktori Iskola, melynek keretében önálló politikatudományi program indult „helyi-, területi önkormányzatok – helyi társadalom” címmel Pálné Kovács Ilona irányításával. A tanszék 2006–2007-től „állt át” a bolognai képzés rendszerére. A BA képzésre 2006 szeptemberétől tértünk rá, majd 2008-ban kaptuk meg az MA szakindítási jogát, amelynekbirtokában 2009 szeptemberétől már hivatalosan is indítani tudtuk a MA szakot. A „kétszintű képzés” következtében a Politológia tanszék iránti érdeklődés átalakult. A megváltozott körülményekre tanszékünk is reagált. Tuka Ágnes vezetésével új szakot dolgozott ki tanszékünk „Nemzetközi Tanulmányok Szak” címen, amelyben több kar közreműködésével kerül sor BA és MA szintű képzésre. Majd 2013-ban a Nemzetközi Tanulmányok MA képzési profilját angol nyelven is akkreditáltuk és 2015-től pedig a BA szak is beindításra került angol nyelven. Jelenleg az angol nyelvű képzésre több mint 100 hallgató jár szerte a nagyvilágból. A nemzetközi képzés mellett 2013-ban a Krakkói Jagelló Egyetemmel, a Cseh Masaryk Egyetemmel és a Szlovák Banska Bystrica Egyetemmel közös 3 éves Joint Master programot dolgoztunk ki és indítottunk be angol nyelven. Szélesítettük a doktori képzés profilját is, így a helyi önkormányzatok – helyi politika irány helyett „A kormányzás térbeli, történeti, társadalmi dimenzióielnevezés lépett, amivel a jelentkezők számára szélesebb kínálatot tudtunk nyújtani.

 

Reformjainknak és a képzési kínálatunk folyamatos bővítésének eredményeként a képzéseinkre jelentkezett hallgatok száma jónak mondható. Szakjaink népszerűek, az itt megszerezett tudás alkalmazhatóságát és színvonalát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a nálunk végzett hallgatók közül sokan dolgoznak az európai unió intézményeiben, a magyar vagy nemzetközi közigazgatásban, helyi önkormányzatoknál, minisztériumokban, országos vagy helyi médiákban, kutatóintézetekben.

 

Reméljük, hogy te is részese leszel ennek a sikernek!

 

 

 

Ehhez kívánunk sok sikert!

 

Prof. Dr. Kákai László

Tanszékvezető